En anarkistisk rejse – Personligt skrevet af grundlæggerne Ivan Hansen & Hans Henrik Sørensen
I 1990 var hovedkontoret for vores nystartede virksomhed vaskerummet i Henriks mors kælder. Det var kun indrettet med et skrivebord og to stole. Designeren Søren Holst havde skabt en lille serie møbler og et par lysestager, som vi læssede ind i en billig varevogn. Motoren krævede et par slag med en svensknøgle på et bestemt sted for at starte, men afsted kom vi for at udvikle vores marked.
De tidlige år
I 1991 lykkedes det os at flytte til et mere passende kontor, og samtidig udskiftede vi den gamle varevogn med en ny, der ikke krævede et slag med en skruenøgle for at starte. Den større varevogn gjorde det muligt for os at rejse mere sikkert på de danske motorveje og udvide vores kollektion til de voksende eksportmarkeder i Skandinavien og Nordeuropa.
I begyndelsen var vores forretningsmodel meget simpel. Vi ønskede at bygge virksomheden op omkring ekstern produktion gennem forskellige leverandører for at undgå at skulle finansiere dyre maskiner og personale. Lanceringen af den nye virksomhed fandt sted på Scandinavian Furniture Fair i maj 1991, hvor vi præsenterede møbler designet af Søren Holst og, interessant nok, også dørhåndtag. Simpelthen fordi de var æstetisk tiltalende. Den årlige møbelmesse i Bella Center i København var altid en unik begivenhed med bemærkelsesværdige stande, og vores var ingen undtagelse. Under vores allerførste udstilling lagde Ivans far, ”Gamle Hansen”, et rustikt sort gulv med polerede søm, som derefter blev drysset med sand.
Året efter fik vi tilbudt en stor stand til en meget lav pris. Derfor besluttede vi at holde rummet, som det var, med et råt betongulv og hvide vægge. Vi lånte et par store, meget gamle spotlights og en gammel støvsuger fra et lokalt filmselskab. For at fuldende looket tilføjede vi et kæmpe amerikansk køleskab, der blev fyldt med Budweiser-øl – og så begyndte festen!
Selvom de enorme spotlights blændede de fleste besøgende, husker mange stadig vores stand som en af de bedste i vores virksomheds historie. Måske var det vores nye, utraditionelle tilgang til at præsentere møbler, eller måske var det den uformelle og anarkistiske stemning, der gjorde standen så mindeværdig. Ikke desto mindre var møblerne, vi præsenterede på “junk-deluxe standen”, i enestående kvalitet, præcis som de er i dag. Det har vi altid holdt fast i.
Fra venstre: Ivan Hansen, Søren Holst, Hans Henrik Sørensen og Henrik Tengler.
Arbejdet med de nye designere i 1990’erne
Vi besluttede tidligt, at hvis en arkitekt eller et projekt ikke appellerede til os, ville vi takke nej til et samarbejde, selvom projektet umiddelbart virkede tiltalende. Dog er der altid undtagelser fra reglen. Dette blev tydeligt, da en ung designer ved navn Henrik Tengler kontaktede os. På det tidspunkt havde vi allerede et tæt forhold til en anden designer, Søren Holst, som designede for os, men også fungerede som en slags mentor. Pludselig kom denne nye designer fra nord for København til os med et design til en konferencestol. Kemien var ikke til stede i første omgang, men Henrik Tengler var vedholdende og fortsatte med at spørge. Hans beslutsomhed og tro på sit projekt vandt vores respekt, og vi gik til sidst med til at producere stolen. Overraskende nok blev stolen senere vores bedst sælgende møbel med over 60.000 solgte enheder til dato. Med tiden udviklede vi et stærkt partnerskab og venskab med “drengen fra storbyen”, som fortsat bidrager væsentligt til udviklingen af nye møbler, selv 30 år senere.
Sammen med Søren Holst og Henrik Tengler dannede vi et givende partnerskab og venskab, der kulminerede i, at vi modtog den prestigefyldte ’Møbelprisen’ i 1999.
Omfavnelse af en unik mulighed: Finn Juhls arv
I 1999 modtog vi en besked fra Finn Juhls enke, Hanne Wilhelm Hansen, med et forslag om at skabe et af hans designs – en sofa til en mindeudstilling. I første omgang blev vi overraskede, for vi kendte ikke Hanne Wilhelm Hansen. Men vi kendte arkitekten Bård Henriksen, der hjalp Hanne med at forvalte rettighederne til Finn Juhls møbler. Det var ham, der foreslog, at hun skulle kontakt os, “gutterne fra Ringkøbing”. Idéen passede perfekt til vores værdier, da vi længe havde beundret Finn Juhl. På det tidspunkt havde vi aldrig forestillet os, at vi ville få mulighed for at arbejde med hans designs, hans navn eller hans brand. På trods af den betydelige risiko, med tanke på den begrænsede interesse for Finn Juhl på det tidspunkt og vores eget begrænsede budget, tog vi imod udfordringen med stor begejstring. Drevet af passion og ofte navigerende i ukendt farvand, påtog vi os opgaven at genoplive Finn Juhls glemte arv. Da vi første gang viste en Finn Juhl-sofa, kaldet 57-sofaen, som Hanne oprindeligt havde bedt os om at skabe, var der ikke en eneste dansk møbelhandler, der troede på projektet. Vi fik direkte at vide: “Den kommer I ikke til at kunne sælge!”
Ind i arkiverne & det første Finn Juhl-show
På trods af den manglende interesse, dykkede vi dybere ned i Finn Juhls materialer og arkiver og søgte tilladelse til at relancere Poetsofaen og Pelikanstolen. Hanne gav os tilladelse og gav os fuld adgang til Finn Juhls hus, hvor hun boede. Derudover søgte vi rådgivning hos professor Noritsugu Oda fra Japan, der ejede verdens største private samling af Finn Juhl-møbler. Med hjælp fra dygtige håndværkere lykkedes det os at genskabe de to modeller.
Pelikanstolen var kun blevet produceret i et begrænset antal i 1940, og nu skulle den relanceres på den internationale møbelmesse i Köln, der markerede det nye årtusinde. Det var en satsning fra vores side, da Finn Juhls møbler havde ikke været udstillet i mange år og stort set var blevet glemt uden for kunst- og designhistoriens verden.
Messen blev et vendepunkt for os, da vores udstillede møbler vakte stor opmærksomhed – og alle syntes at have en mening om dem. Nogle fandt Pelikanstolene grimme og sammenlignede dem med trætte dyr, mens andre fandt dem morsomme, og så der var dem, der betragtede dem som ganske enkelt geniale.
Selvom der var blandede reaktioner, fik Finn Juhls møbler dog straks opmærksomhed fra internationale interessenter, der var interesserede i møblerne. En stor amerikansk virksomhed udtrykte ønske om at relancere Finn Juhls møbler på det amerikanske marked og vesøgte os den 12. september 2001. Dette var dog lige efter, at tvillingetårnene i New York City var faldet, og det viste sig at være mere udfordrende at sælge Finn Juhls møbler, end vi havde forestillet os.
Trods udfordringerne kunne vi ikke modstå, da Hanne en dag spurgte os, om vi ville overtage alle rettighederne til Finn Juhls møbler og sagde: ”Vi har det så hyggeligt sammen. Vil I være interesseret i de officielle rettigheder til hele møbelarkivet?”
Muligheder og udfordringer
På det tidspunkt tænkte vi ikke over konsekvenserne, og det er vi glade for, at vi ikke gjorde. Finn Juhls møbler repræsenterer unikke mesterværker, som fortjener den største respekt i alle henseender. De er kostbare at udvikle, fremstille og have på lager. Salget startede langsomt, og vi stod også over for mange selvudnævnte eksperter og smagsdommere. Vintagemøbler fremstillet af snedkermester Niels Vodder og Bovirke fandt vej til auktionshuse og blev betragtet som ægte og originale, mens vores relancerede modeller i starten blev opfattet som “nye kopier af tvivlsom karakter.”
I virkeligheden blev vores modeller fremstillet nøjagtigt som møblerne i Finn Juhls eget hus. Den eneste forskel var brugen af avancerede CNC-maskiner, kombineret med vores håndværksmæssige kunnen, hvilket gav os unikke muligheder for at skabe møblernes organiske design og delikate detaljer på en måde, så de kunne modstå daglig brug.
Når det kommer til Finn Juhls design, er der ikke en endegyldig sandhed om, hvad der er rigtigt eller forkert. Han var ikke selv håndværker, men arbejdede altid tæt sammen med en, og ofte satte begge parter deres præg på resultatet. Derfor har det været vigtigt for os at studere Finn Juhl og lære ham at kende, nu da han ikke længere er i live. Vi har altid holdt fast i troen på, at verden ville anerkende værdien af Finn Juhls kunstneriske møbler.
En ny æra: Den voksende interesse
Gradvist begyndte vi at opbygge et netværk af dedikerede forhandlere, der strakte sig fra Japan til USA. Med tiden oplevede vi, hvordan Finn Juhl tog os med på en fantastisk rejse rundt om i verden, hvor vi mødte møbelentusiaster overalt.
En professionel bestyrelse ville sandsynligvis have takket nej, da Hanne Wilhelm Hansen bad os om at overtage rettighederne til Finn Juhls møbler. Det gjorde vi heldigvis ikke. Friheden til selv at træffe vores egne beslutninger og stå ved konsekvenserne af vores handlinger har været en afgørende del af den glæde, vi har oplevet på denne rejse.
Efterfølgende bemærkede vi, at folk endelig holdt op med at sætte spørgsmålstegn ved originaliteten af vores relanceringer af Finn Juhls designs.
At relancere og arbejde med Finn Juhls designarv var ikke kun én persons arbejde. Det optog næsten al vores tid, og mentalt blev vi dybt opslugt Finn Juhls verden. Det blev vores livsværk i over 25 år. Historien om Finn Juhl er utroligt rig, og jo mere man dykker ned i den, jo mere fascinerende bliver den.
Vi har spejlet os i Finn Juhl, den måde han gik imod strømmen og fulgte sit hjerte i stedet for tidens trends. Vi tvivlede aldrig på, at hans design ville forblive relevante for en verden i forandring. Finn Juhls designs er universelle og organiske. De er ikke matematisk beregnet, men forholder sig til naturens egne former, med menneskelige proportioner og dristige detaljer, der stimulerer sanserne. Finn Juhls designs er en følelse og går ud over ren funktionalitet; det taler til mennesker.
Det er ingen hemmelighed, at vores arbejde med Finn Juhls design i mange år tog meget af vores tid og ressourcer, så der ikke var meget plads til at udvikle nye designs med nutidige designere. De blev ofte overset, mens spotlightet var rettet mod de relancerede Finn Juhl-modeller. Det var ikke ideelt, men det var nødvendigt. Vores ambition har dog altid været at fortsætte samarbejdet med danske nutidige designere sideløbende med vores arbejde med Finn Juhls arv. Det var på tide at tage hul på en ny æra, hvor de to veje kunne smelte sammen.
I 2014 besøgte Prins Henrik og Dronning Magrethe II OneCollections tidligere showroom i Ringkøbing.
Sammensmeltningspunktet – Nyt talent møder Finn Juhl
I 2009 kontaktede Kulturministeriet os i forbindelse med den danske regerings ønske om at donere midler til restaureringen og bevarelsen af Formynderskabsrådssalen under renoveringen af FN’s hovedkvarter i New York. Denne sal, bedre kendt som Finn Juhl-salen, anses for at være en væsentlig del af dansk kulturarv på niveau med ikoner som Sydney Operahus. Finn Juhl blev i 1950 valgt til at indrette denne sal, som er en af de tre permanente rådskamre i FN. Juhls succesfulde udførelse af opgaven bidrog betydeligt til anerkendelsen af ham som en internationale designer. Vi blev involveret i projektet, da de originale stole til de delegerede var blevet udskiftet over tid, og der var et ønske om at genoprette salens oprindelige udseende.
Vi fik til opgave at genskabe i alt 260 Finn Juhl-stole, model FJ51. Samtidig havde kulturministeren fået den idé, at Finn Juhl ikke bare skulle anerkendes som en enestående designer, men at der også skulle afholdes en designkonkurrence blandt danske designere om at tegne de sammenkoblede borde i rækker til de delegerede. Et design, som Finn Juhl aldrig havde skabt før, samt stole til sekretærerne, som havde en central plads i salen.
Vi måtte derfor på forhånd indgå en fast aftale om produktion og levering af Finn Juhl-stolene, sammen med alle de andre møbler til rådssalen, uden at kende designerne eller møblernes design. Der gik fire år fra vi modtog forespørgslen, til salen stod færdig og blev genindviet i april 2013. Den mellemliggende periode var en udfordring for vores lille virksomhed i Ringkøbing. Det var en kamp for finansiering, et kapløb mod tiden og frem for alt en udfordring i at lære systemet at kende, navigere og lobbye blandt ministerier, myndigheder, konsulater, missioner, arkitektfirmaer, entreprenører og ikke mindst i FN, som er en verden for sig selv.
Vi anede ikke, hvad vi havde sagt ja til i 2009. Vi følte os brugt til at løse et problem for både Kulturministeriet og Udenrigsministeriet, men som altid tog vi opgaven alvorligt. Gennem personlige forbindelser til højtstående personer i både Danmark og FN opnåede vi en betydelig tillid, som i sidste ende hjalp os med at overvinde forhindringer. Vi udførte denne komplekse og monumentale opgave i et af verdens mest betydningsfulde mødelokaler, hvor alle FN’s medlemslande er repræsenteret med et sæde, som nu er produceret af OneCollection. Vi var dog ikke alene om opgaven. Vinderne af designkonkurrencen, designduoen Kasper Salto og Thomas Sigsgaard, formåede med deres projekt på overbevisende vis at indfange Finn Juhls ånd og nærmest fuldende hans vision.
Samarbejdet med Salto & Sigsgaard var en stor gevinst for os, en vi tog med os videre fra FN-projektet. Vi kendte allerede Kasper Salto rigtig godt som en sjov og venlig fyr, men også som en exceptionelt talentfuld designer – måske et af de største talenter indenfor området i dag. Gennem arbejdet med FN-projektet lærte vi for alvor også Thomas Sigsgaard at kende, som er uddannet arkitekt, og det gav os ny energi og en idé om, at vi godt kunne se Finn Juhl og nye designs sameksistere i en æstetisk og funktionel sammenhæng. Stolen, som Salto & Sigsgaard designede til Finn Juhl-salen, er et smukt stykke design kaldet ’Council’, som OneCollection har produceret lige siden.
Sammenlægning af projekter og adskillelse af brands
I de efterfølgende år har vi gennemført mange betydningsfulde og prestigefyldte projekter, hvor vi ofte har inkluderet Council-stolen i indretningen sammen med forskellige Finn Juhl-møbler. Det har blandt andet været projekter for organisationer som Ny Carlsbergfondet, Industriens Fond, Oxford University, Sino-Danish University i Beijing og mange flere.
I 2017 var Finn Juhl-kollektionen blevet så omfattende, at det gav mening at etablere et separat brand for Finn Juhl under navnet ’House of Finn Juhl’. Tiden har vist, at det var en rigtig god idé. Med fokus på branding og en strategi for tilstedeværelse på sociale medier koncentrerede vi os om at etablere os på eksportmarkederne. I dag eksporterer vi Finn Juhls møbler til mere end 50 lande verden over. Ved at have et dedikeret Finn Juhl-brand kunne vi samle resten af kollektionen med moderne designs i en møbelkollektion til kontraktmarkedet.
I den moderne møbelkollektion udviklede Council-stolen sig til en hel møbelserie kaldet ’Council Family’. Denne serie blev fuldendt i forbindelse med indretningen af den 350 meter lange foyer på Gødstrup Hospital i 2021, som serien var udviklet specielt til. Det var et usædvanligt ambitiøst projekt, der fandt sted i et offentligt rum med kunstværker af Erik A. Frandsen, hvor også Finn Juhls møbler spillede en rolle i udvalgte områder og skabte en smuk og funktionel helhed.
I 2022 fuldførte vi opførelsen af vores nye hovedkvarter i Ringkøbing, som er vores hjemby. Vores mål var at skabe et moderne kontor og lager, der afspejler OneCollections identitet og værdier som designvirksomhed. Vi lagde stor vægt på designet og materialerne for at harmonisere med de naturlige omgivelser. Bygningens ydre er beklædt med cortenstål og træpaneler, og der er store vinduer, der bringer masser af naturligt lys ind. Det nye hovedkvarter er beliggende i en højde på 8,5 meter og har en smuk udsigt over Ringkøbing Fjord.
Hans Henrik Sørensen (t.v.) og Ivan Hansen (t.h.) foran det nye OneCollection-hovedkvarter i Ringkøbing.
Fast besluttet på at bevare og udbygge den stolte tradition for dansk håndværk og lokal produktion overtog OneCollection i 2022 den anerkendte danske massivtræsproducent Schou Andersen Møbelfabrik A/S i Vejen. Schou Andersen Møbelfabrik blev grundlagt i Vejen i 1919. Virksomheden, der i dag er fusioneret med OneCollection, har i over 100 år tilpasset sit produktsortiment og sine danske produktionsfaciliteter, så de imødekommer skiftende markedsbehov. Virksomheden specialiserer sig i massivtræsmøbler i høj kvalitet, der primært henvender sig til pleje- og sundhedssektoren. Formålet med opkøbet var at bringe produktionen af massivtræsstole tættere på, da en del af Finn Juhl-kollektionen tidligere blev fremstillet i Japan.
Under OC-brandet (OneCollection), med “Care” som en af vores fire møbelkategorier, er vi gået nye veje og har skabt en dedikeret kolektion, der primært er henvender sig til det professionelle marked i form af kontor-, konference-, hotel-, kultur-, bolig- og plejeomgivelser. Udforsk vores kollektion for at opdage vores designs og den filosofi, der ligger bag hvert enkelt møbel.